Farma Václav Lapka

Charollais - francouzští požitkáři

Na ovčích farmách se plemeno Charollais pase už od počátku 19. století. Jedná se o evropské plemeno původem z malého městečka Charolles ve východní Francii. Malebný kraj mezi řekami Seinou, Loirou, Whonou a Alier, který propůjčil svůj název itamějšímu dobytku, především populárnímu skotu Charollais. Plemenná kniha byla založena v roce 1963 a plemenem uznáno v roce 1974.

Zkřížením Leicester Longwool beranů s místními ovcemi, vzešlo velice oblíbené a významné masné plemeno. V příznivých klimatických podmínkách a dobré pastvě, se Charollais osvědčilo vynikající reprodukcí a růstu jehňat s dokonalým osvalením všech tělesných partií a minimálním výskytem tuku. Při dobrém odchovu mohou jehňata dosáhnout hmotnosti až 40 kg za pouhých 8 týdnů a připouštět se ke stádu už ve věku 7 – 8 měsíců. Dostatečná délka, široká bedra a výborná konformace zadních končetin – výsledkem je znamenité jehněčí plné chuti a jemného masa.

Zahraniční celebrita

Během pár let vyšplhala popularita plemene Charollais natolik, že si jej oblíbili v zemích Evropy, ba dokonce i světa. V Anglii si stále udržují vysokou příčku v žebříčku nejvyužívanějších masných plemen.

S příchodem do vzdálenějších cizích zemí se rychle přizpůsobí na tamější klima a odolávají i drsným horským podmínkám. Nejvíce jim ale vyhovuje spíše teplejší a sušší podnebí. Z hlediska masné užitkovosti patří v současnosti k nejlepším masným plemenům. Opravdu jsou nám užiteční jen pro maso a k ničemu jinému? Například jejich vlna – bílá, jemná a dostatečně kvalitní. Obvykle váží kolem 2 až 2,5 kg a má délku sešívání 4 až 6 cm (1,6 až 2,4 palce). Za zimních večerů dekou z ovčí vlny nikdo nepohrdne.

Znáte naše míry?

Ovce jsou středního až většího tělesného rámce a živého temperamentu. Hlava a končetiny jsou bez obrůstu vlnou, kůže narůžovělá a obě pohlaví jsou bezrohá. Hřbet široký a rovný, končetiny silné, na poměr k tělu kratší. Průměrně v dospělosti váží berani kolem 130 kg a ovce 70 až 90 kg. Z důvodu slabšího obrůstu jehňat vlnou po narození, zvláště břicha, je nutné při období bahnění ovce ustájit v teple při minimální teplotě 10°C.

Charollais jsou vhodné i pro užitkové křížení téměř se všemi plemeny chovanými u nás. V našem kraji se o tyto francouzské požitkáře staráme už od roku 1990, kdy první dovoz realizovalo ZD v Nečtinech.